Bal Kabağı
Dikkat edilmesi gereken hususlar;
Balkabağı Ekimi
Dikkat edilmesi gereken hususlar; Ekim zamanına dikkat edilmesi gerekmektedir. Kabak bitkisi soğuktan oldukça etkilenmektedir. Isı sıfırın altında 2-3 dereceye düştüğünde ölüm meydana gelmektedir. Toprak yönünden seçici olmamaktadır. Balkabağı tohumu normal bir çimlenme gösterebilmesi için topraktaki ısının en az 11 veya 12 C° olması gerekmektedir.
Tohumlar ilkbaharda don tehlikesi kalktıktan sonra ekilmesi gerekmektedir. Bölgemiz şartlarında en uygun ekim Mart ayı başından Nisan ayı başına kadar olan dönemde yapılmaktadır. Kabaklar gelişme denemelerinde ılıman çevre koşullarını, mahsule yatma döneminde ise sıcağı seven bitkiler arasında yer almaktadır. Sert iklimlerden hoşlanmamaktadır. Soğuklardan çabuk zarar görmektedir. Aynı şekilde aşırı sıcaklıklardan da hoşlanmayan bir bitkidir. Mutlaka tarla sonbaharda pullukla derin olarak sürülmektedir.
Tarlanın durumuna göre Kasım ve Aralık aylarında ikinci bir sürüm faydalı olmaktadır ilkbaharda balkabağı tohumu ekimden önce tarlanın ot durumuna göre tarım aletleri ile sürüm yapılmaktadır. Toprağın havalanması bakımından bir iki gün beklenmeli daha sonra tırmık çekilerek tarla düzenlenmektedir. Ekimden önce ocaklara atmadan önce 1 gün suda veya nemli bir bez içerisinde bekletmemiz kabak tohumu çimlendirme yüzdesini artırmaktadır. Toprak ısısının 10-20 derece arasında olması uygun olmaktadır. Kabak ışıktan hoşlanan bir bitkidir. Gölgeli ve ağaç altlarında kabak yetiştiriciliği yapılmamalıdır. Gölgeli yerlerde bitki narin bir yapı kazanmaktadır. Hem de bitki üzerinde dişi çiçek oluşturma ve meyve bağlama oranı azalmaktadır. Ayrıca verim düşüşler meydana gelmektedir.
Beyaz Balkabağı Tohumu Çeşit Özellikleri
Güçlü bitki yapısına sahip, yatarak gelişen bir bitkidir. Büyük, dilimli sert bir kabuğu vardır. Meyve kabuğu yeşile yakın gri renkte, meyve eti ise turuncu renktedir. Meyve ağırlığı ortalama 10 – 12 kg gelmektedir. İyi bir bakım ile daha yüksek ağırlıklara ulaşılabilir. Sert kabuğu sayesinde muhafazası kolaydır, hasat edildikten sonra uzun süre bekleyebilir. Yetiştirilmesi çok kolay bir bitkidir.
Beyaz Balkabağı Ekimi ve Toprak Hazırlığı
Arıcan 97 beyaz balkabağı çok seçici olmamakla beraber ağır ve kumlu toprakları sevmez. Kumlu topraklarda iyi bir gelişim için ekim öncesi organik gübre verilebilir. Toprak pH\”ı 6-7 arası topraklar kabak yetiştiriciliği için uygundur. Ekim için en iyi tarih Nisan ve Mayıs aylarıdır. Fide olarak ve direkt tohumdan olacak şekilde yetiştirilebilir. Kabak güneş seven bir bitkidir bu nedenle güneş gören yerlere yapılmalıdır. Gölge alanlarda çiçeklenme ve bitki gelişiminde sorunlar oluşabilir. Çok dallanan bal ve kestane kabakları sıra arası 240 – 300 cm ve sıra üzeri 60 – 140 cm olmak üzere ekilmelidir.
Beyaz Balkabağı Tarımında Sulamanın Ve Gübrelemenin Önemi
Kabak yetiştiriciliğinde çapa önemlidir. Çapa boğaz doldurma, toprağın havalandırılması ve yabancı otlarla mücadelede gereklidir. Çiçeklenme başlangıcına kadar sulamadan kaçınılmalıdır. Susuzluk görüldüğünde yapraklarda solmalar görülür. Kabak yetiştiriciliğinde toprakta bulunan organik madde çok önemlidir bu yüzden ekim öncesi toprağa organik gübre verilmelidir. İyi bir gelişim için Azot (N), çiçek ve meyve tutumu için Fosfor (P) ve iri ve lezzetli meyveler için Potasyum (K) içerikli gübreler verilmelidir.
Beyaz Balkabağı Hasadı
Kışlık kabakların hasat edilmesi yapraklar ve dallar kuruyuncaya kadar bekletilebilir. Meyvelerin üzerine kırağı düşmeden hasat ediniz.